ΙΣΤΟΡΙΑ

PostHeaderIcon ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ

....

ΠΑΛΙΟ ΚΤΙΡΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ 46ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

  Στην πρόσοψη του κτιρίου υπάρχει αναρτημένη μαρμάρινη επιγραφή που γράφει:                                                             
"ΕΠΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΙΜΟΥ, ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΔΩΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΔΕ ΕΓΕΙΡΕΤΑΙ ΑΣΥΛΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΕΠΙ ΓΗΠΕΔΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΔΩΡΗΣΑΤΟ ΛΙΘΟΣ ΘΕΜΕΛΙΟΙ ΕΤΕΙ ΣΩΤΗΡΙΩ 1917"
  Η ανέγερση του κτιρίου ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα μια περίοδο έντονων πολιτικών αναταραχών. Το 1917 κτίστηκε με χορηγία του Αντωνίου Εμπειρίκου, γόνου εφοπλιστικής οικογένειας, και χρησιμοποιήθηκε ως άσυλο για άστεγα παιδιά
   Κατά την γερμανική κατοχή το κτίριο είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς και χρησιμοποιείτο ως κρατητήριο. Στο υπόγειο του κτιρίου γινόντουσαν βασανισμοί πολιτών, κυρίως εβραίων.   
   Μετά την γερμανική κατοχή το κτίριο λειτούργησε ως Αναμορφωτήριο θηλέων για ηλικίες 8 έως 16 ετών με σκοπό την επαναδιαπαιδαγώγηση, την γενική και επαγγελματική μόρφωση των παραπτωματικών κοριτσιών.
  Η ανάγκη και ο φόβος από την παρουσία πολλών παιδιών ανάμεσα στους εγκληματίες οδήγησε το κράτος να λάβει μέτρα κατάλληλα. Έπρεπε, λοιπόν, για την προστασία τους και την προστασία της κοινωνίας να κλειστούν σε κάποια αναμορφωτικά ιδρύματα. 'Ετσι το κτίριο αυτό αποτέλεσε το πρώτο Αναμορφωτήριο θηλέων μέχρι το 1975. Έκτοτε χρησιμοποιείται ως σχολείο.
  Υπάρχουν μαρτυρίες όχι κατά την περίοδο όπου λειτουργούσε το Αναμορφωτήριο, στην αυλή του κτιρίου, (συγκεκριμένα στον χώρο που πρόκειται να διαμορφώσετε), υπήρχε μια μικρή εκκλησία. Η εκκλησία αυτή γκρεμίστηκε. Δεν γνωρίζουμε την αιτία. Σύμφωνα όμως με μαρτυρία μιας τροφίμου (Ματούλας) του ιδρύματος αυτού, ο λόγος ήταν ένα περιστατικό με δυο τρόφιμες που προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Η μία από αυτές (το όνομα της ήταν Ξανθίππη} στην προσπάθεια της να μην συλληφθεί είχε ανέβει σχον τρούλο χης εκκλησίας και καρφώθηκε πάνω στον σταυρό του τρούλου.
  Σήμερα στεγάζεται το 46° Γενικό Λύκειο Αθηνών. Οι χώροι του έχουν διαμορφωθεί σε σχολικές αίθουσες, εργαστήρια, βιβλιοθήκη και γραφεία. Ακόμα και η «απομόνωση» του πρώην Αναμορφωτηρίου έχει διευρυνθεί και χρησιμοποιείται ως μικρή αίθουσα. Πολλοί το θεωρούν ως κακότυχο. Οι χώροι του κρύβουν πολύ ανθρώπινο πόνο. Εμείς όμως, καθηγητές και μαθητές, το αγαπάμε και θέλουμε να γεμίσουμε την κάθε γωνιά του με χαμόγελο και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.

 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ;
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ
Έχουμε 7 επισκέπτες συνδεδεμένους
ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ